ΜΕΝΟΥ

Το Minthis κέρδισε το Βραβείο Leading Golf Sustainability

Το Minthis Golf Club αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πρωτοποριακό του έργο στη βιωσιμότητα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, με την πιο διάσημη διάκριση στον τομέα της βιωσιμότητας, στον κλάδο του γκολφ: Το βραβείο IAGTO 2021 για την Εξαιρετική Συμβολή του στη Βιωσιμότητα.

Αυτό το διεθνές βραβείο από την IAGTO (International Association of Golf Travel Operators), το οποίο παραδόθηκε σε συνεργασία με το GEO (Golf Environment Organization) για τη Βιωσιμότητα του Γκολφ, αναγνωρίζει τα κλαμπ του γκολφ ανά τον κόσμο για την απρόσκοπτη δέσμευσή τους, όσον αφορά την προστασία της φύσης, τη διατήρηση των πόρων, την ανάληψη δράσεων για την προστασία του κλίματος και την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.

Το 2019, το Minthis Golf Club κέρδισε το Βραβείο Βιωσιμότητας για την Αποδοτικότητα των Πόρων και έγινε το πρώτο γήπεδο με Πιστοποίηση GEO στην Κύπρο. Από τότε ο σύλλογος μας έχει επενδύσει στην Πιστοποίηση GEO, με την υιοθέτηση μιας σειράς βιώσιμων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης γηγενών φυτών και του συνδυασμού σημαντικών φυσικών περιβαλλόντων με την απλή στρατηγική διαχείρισης χλοοτάπητα, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι το γήπεδο είναι ένας συνδυασμός του μοναδικού περιβάλλοντος για γκολφ, αλλά και του πολύτιμου φυσικού τοπίου. Η αποδοτικότητα του νερού και η βιώσιμη προμήθεια αυτού είναι βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας που συμπληρώνουν την έμφαση που προσδίδουμε στην ενεργειακή απόδοση του κλαμπ και του γηπέδου. Οι προσπάθειες αυτές βοηθούν παράλληλα το χώρο να αναλάβει πραγματική δράση για την κλιματική αλλαγή, με την μείωση των εκπομπών κατά 20%, μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως μετράται από την Κάρτα Βαθμολογίας Βιωσιμότητας που παρέχεται από το Ίδρυμα GEO.

Ο John Kemp, μέλος της Εκπαίδευσης και Υποστήριξης του Ιδρύματος GEO, δήλωσε: «Το Minthis είναι ένα λαμπρό παράδειγμα βιωσιμότητας του γκολφ. Το γήπεδο χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο νερό της βροχής και γκρίζα λύματα για άρδευση. Μια υπέροχη ποικιλία φρέσκων προϊόντων καλλιεργείται στην έκταση του και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τους εξαιρετικούς σεφ του θέρετρου. Mεταξύ αυτών είναι τα σταφύλια, οι ελιές, τα βερίκοκα και η μέντα. Υπάρχουν επίσης και αρκετά μελίσσια που προσφέρουν αγνό ντόπιο μέλι.

 Εκτός από το γήπεδο, το Minthis ασχολείται με τη συντήρηση της Μονής του Σταυρού της Μίνθης. Συμπεριλαμβανομένου της εκκλησίας και των κήπων της, τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό.

 Η μοναδική αυτή λέσχη σχεδιάστηκε με γνώμονα τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας τοπικά φυσικά υλικά, φωτισμό LED, ηλιακά πάνελ για ζεστό νερό και πολλά άλλα. Το θέρετρο διαθέτει επίσης πρόγραμμα ΕΚΕ για την προστασία των μελισσών, με 100.000 φιλικά προς αυτές φυτά και γηγενή δέντρα που προστέθηκαν στην περιοχή για να συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία για το περιβάλλον.

 ΦΥΣΗ

Η φιλική προς το περιβάλλον, ολιστική προσέγγιση και η αυθεντική φιλοσοφία του Minthis  εξελίσσονται συνεχώς και εφαρμόζονται προσεκτικά, από μια αφοσιωμένη ομάδα, η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε από την υποστήριξη ενός Περιβαλλοντικού Υπευθύνου στο Minthis.

Η καινοτόμος βιωσιμότητα ήταν ανέκαθεν βασικός πυλώνας του θέρετρού και η φύση είναι πάντοτε το στοιχείο που επικρατεί, καθώς ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000». Φέτος, το Minthis Golf Club ανέθεσε σε έναν τοπικό εμπειρογνώμονα να συμβουλεύσει και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής μελέτης για το γήπεδο γκολφ. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση και την περιγραφή των τύπων των οικοτόπων φυσικής βλάστησης, λίστα χλωρίδας και πανίδας για αναγνώριση των σημαντικών ειδών, όπως επίσης και έναν κατάλογο πτηνών που διέρχονται από την περιοχή, κατά τις περιόδους μετανάστευσης, αλλά και πτηνά που έχουν φωλιές στο γήπεδο γκολφ.

ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

Η ήδη βραβευμένη και βελτιωμένη στρατηγική διαχείρισης της ανακύκλωσης του νερού στο χώρο, έχει αναπτυχθεί περαιτέρω μετά και την ολοκλήρωση της ανανεωμένης όμορφης λίμνης άρδευσης, τον Μάιο του 2020. Η λίμνη έχει διπλασιαστεί σε χωρητικότητα, στα 3800m3 και μέσω αυτής της σημαντικής ανάπτυξης, το Golf Club μπορεί να αποθηκεύει επαρκή γκρίζα λύματα και ανακυκλωμένο νερό της βροχής, για να συντηρεί το γήπεδο με βιώσιμο τρόπο κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον το σύστημα ελέγχου του αντλιοστάσιού έχει αντικατασταθεί με έναν καινοτόμο πίνακα ελέγχου MPC της Grundfos, για να εξασφαλιστεί την σταθεροποίηση της ροής της πίεσης του νερού. Όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των γκρίζων λυμάτων και στη συνέχεια των εδαφολογικών συνθηκών του γηπέδου γκολφ, το Γκολφ Κλαμπ επενδύει σε ένα νέο σύστημα φιλτραρίσματος του αντλιοστασίου. Τέλος, προκειμένου να αποφευχθεί η κατακράτηση υδάτων κατά τους χειμερινούς μήνες και να αποτραπεί το περίσσευμα νερού στις αποχετεύσεις ομβρίων που τροφοδοτούν την κύρια δεξαμενή, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εργασίες αποστράγγισης στους εννέα μπροστινούς διαδρόμους. Αυτό οδήγησε σε ιδιαιτέρως βελτιωμένες επιφάνειες παιχνιδιού κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και στην ανακύκλωση του επιπλέον νερού της βροχής.

Η σημαντική αναβάθμιση στις προδιαγραφές USGA στα σημεία με άμμο ολοκληρώθηκε το 2020 και το γήπεδο γκολφ πρωταθλήματος με 18 ολοκαίνουργια greens άνοιξε ξανά την άνοιξη του 2021, με 18 ολοκαίνουργια σημεία πρασίνου, νέα καταφύγια και μια νέα διάταξη. Το γρασίδι έχει σπαρθεί με 007 Creeping Bent Grass, γνωστό για την αντοχή του στη θερμότητα και την ενισχυμένη αντοχή του στην εισβολή αγριόχορτων και στις ασθένειες του χλοοτάπητα, ωφελώντας με αυτόν τον τρόπο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του γηπέδου του γκολφ. Ο χλοοτάπητας μεταξύ αφετηρίας και στόχου και ο ελεύθερος χώρος από τους διαδρόμους στο γήπεδο γκολφ διαθέτουν γρασίδι Βερμούδων και Kikuyu, τα οποία είναι ανθεκτικά στη ξηρασία και ταιριάζουν ιδανικά με το κλίμα της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη το μοναδικό μας μικρόκλιμα, στα 550 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο γήπεδο σπέρνεται χειμερινού τύπου γρασίδι σίκαλης κάθε φθινόπωρο, για να εξασφαλιστούν οι επιθυμητές επιφάνειες παιχνιδιού κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Οι περισσότεροι αμπελώνες έχουν φυτευτεί τα τελευταία δύο χρόνια, με στόχο την αξιοποίηση των χώρων εκτός γηπέδου και την αύξηση της παραγωγής κρασιού. Το κλαμπ Minthis παράγει τα δικά του εξαιρετικά κρασιά, λευκό, ροζέ και κόκκινο, τα οποία θα βρείτε προς αγορά και κατανάλωση στο Clubhouse. Το φθινόπωρο συλλέγονται με προσοχή και τα χαρούπια από το γήπεδο του γκολφ, για να παραχθεί χαρουπόμελο και ύστερα ακολουθεί η πολυαναμενόμενη συγκομιδή της ελιάς, κατά τον Νοέμβριο, που μας προσφέρει το νόστιμο και αγνό ελαιόλαδο.

Έχουν φυτευτεί και με τα χρόνια επεκταθεί, στις γηγενείς περιοχές, τοπικοί θάμνοι και αυτοφυή χόρτα, για να ενθαρρυνθεί η άγρια ​​ζωή. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει το πλεονέκτημα της μείωσης της συντήρησης του γρασιδιού, της μείωσης των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης καυσίμου. Μια ακόμα σημαντική βιολογική βελτίωση έχει επιτευχθεί με την αυξημένη χρήση βιοδιεγερτικών και διαβρεκτικών παραγόντων. Το 2019 η ομάδα διατήρησης πρασίνου μεταφέρθηκε σε μία νέα και σύγχρονη μονάδα συντήρησης του γηπέδου γκολφ, φιλική προς το περιβάλλον.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η ανάπτυξη προγραμμάτων γκολφ για την ενθάρρυνση νέων μαθητών να ασχοληθούν με το άθλημα, είναι μία από τις πολλές πρόσφατες δραστηριότητες της κοινότητας που έχουν προστεθεί στα υπάρχοντα προγράμματα μας, μαζί με πολλές φιλανθρωπίες.

Για να δείτε παραδείγματα της σημαντικής προσπάθειας μας, παρακαλώ επισκεφθείτε το: Minthis Golf Club Sustainable Golf Highlights. Τα νέα έργα βιωσιμότητας για το γκολφ που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα κοινοποιηθούν σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Βραβεία Βιωσιμότητας 2021 IAGTO και για να κατεβάσετε λογότυπα, επισκεφθείτε το: IAGTO Sustainability Awards Webpage

Για να κατεβάσετε εικόνες του Γκολφ Κλαμπ Minthis, μεταβείτε στο Minthis Golf Club Images

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Minthis, επισκεφθείτε το MINTHISRESORT.COM

Σχετικά με το Minthis

Στη γαλήνια κορυφή ενός λόφου, μεταξύ πέντε εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων συγκλονιστικού και προστατευόμενου κυπριακού τοπίου, βρίσκεται το Minthis. Οι βραβευμένες πολυτελείς κατοικίες, οι βίλες και οι σουίτες που έχουν σχεδιαστεί από τους παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες Woods Bagot, για την απόλαυση του γκολφ, της υπέροχης γκουρμέ κουζίνας, της ευεξίας, της φύσης, αλλά και των περιπετειωδών μονοπατιών, συνθέτουν από κοινού αυτό το αυθεντικό καταφύγιο που επαναπροσδιορίζει την ολιστική ζωή.

Η φύση είναι ένα πανταχού παρόν στοιχείο στο Minthis, καθώς αποτελεί μέρος μιας προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Το γήπεδο γκολφ πρωταθλήματος με 18 τρύπες είναι το πρώτο GEO Certified® Γκολφ Κλαμπ στην Κύπρο που προσαρμόζεται πλήρως στο τοπίο, διασχίζοντας καρυδιές και συκιές, ελαιώνες, αλλά και το ιστορικό μοναστήρι του 12ου αιώνα. Είναι ένα όμορφο και απαιτητικό γήπεδο, για όλες τις εποχές, με θέα στο όρος Τρόοδος και ακόμα παραπέρα που κόβει την ανάσα του επισκέπτη. Σχεδιασμένο το 1994, από το θρυλικό αρχιτέκτονα του γκολφ Donald Steel και ανακαινισμένο από τους διάσημους σχεδιαστές γηπέδων Mackenzie & Ebert, το γήπεδο είναι ένα τέλειο παράδειγμα της φιλοσοφίας τους, ότι δηλαδή τα γήπεδα γκολφ πρέπει να ταιριάζουν με το χώρο που βρίσκονται, να προσαρμόζονται πλήρως στο τοπίο και να επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!