ΜΕΝΟΥ

Με επιτυχία διεξήχθη η 1η διάλεξη του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αμμοχώστου

Με επιτυχία διεξήχθη χθες βράδυ(11/10), στην Αγία Νάπα, η πρώτη από μια σειρά ανοικτών, πανεπιστημιακών, διαλέξεων που έχει προγραμματίσει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Η πρώτη διάλεξη με θέμα «H υπερδύναμη του μέλλοντος: Μάθετε πώς να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας στην ψηφιακή εποχή», πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Nissi Beach, με ομιλήτρια την Καθηγήτρια στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στο  Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, ∆ρα Ελένη Α. Κύζα.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως η διοργάνωση αυτής της σειράς διαλέξεων εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΤΕΠΑΚ να γίνει ένα πιο ανοικτό Πανεπιστήμιο, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.

«Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι ένας εσωστρεφής θεσμός, αλλά ένας τόπος όπου η επιστημονική γνώση μεταδίδεται και μοιράζεται με την κοινωνία. Οι ανοικτές πανεπιστημιακές διαλέξεις αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», ανέφερε.

Μέσω των ανοικτών διαλέξεων, πρόσθεσε ο Πρύτανης, «το ΤΕΠΑΚ θέλει να προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα και τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς. Επίσης, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και την αλληλεπίδραση μεταξύ των επιστημόνων και της κοινωνίας».

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθησή του ότι «αυτός ο διάλογος είναι απαραίτητος για να δημιουργήσουμε μια πιο ενημερωμένη και συμμετοχική κοινωνία».

Αναφερόμενος στο θέμα της πρώτης διάλεξης, ο Πρύτανης Ζαφείρης τόνισε τη σημασία της ψηφιακής παιδείας και του ψηφιακού γραμματισμού στην εποχή μας, επισημαίνοντας πως «η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και μαθαίνουμε».

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος της διάλεξης ήταν να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες για το «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες και να γίνουμε πιο ενεργοί και υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ομιλήτρια της διάλεξης, Καθηγήτρια Ελένα Κύζα, έκανε λόγο για μια κορυφαία ερευνήτρια, διεθνούς εμβέλειας, στους τομείς της ψηφιακής παιδείας και του ψηφιακού γραμματισμού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, κύριος Αυγουστίνος Παπαθωμάς, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη διάλεξη, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του τόσο για τη συνεργασία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, όσο και για τη διοργάνωση της πρώτης διάλεξης στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, στο πλαίσιο του θεσμού του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου». 

Στόχος της διάλεξης αυτής, όπως είπε, ήταν η παροχή νέων γνώσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης γύρω από την ψηφιακή εποχή, ένα θέμα που ενδιαφέρει τους κατοίκους και επιχειρηματίες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και όχι μόνο.

«Επιθυμούμε τη συνέχιση της συνεργασίας αυτής και σε άλλα επίπεδα για το κοινό καλό», κατέληξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Δρ Ελένη Κύζα αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στη σημερινή ψηφιακή εποχή και παρουσίασε συνοπτικά τις γνώσεις σε σχέση με μια σειρά από θέματα, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η γρήγορη διάδοση ορθών αλλά και παραποιημένων πληροφοριών στα κοινωνικά μέσα, η αυτοματοποίηση και η βελτιστοποίηση της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και μηχανών.

Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη απόκτησης ψηφιακής παιδείας και καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ αναφέρθηκε στα θέματα της ανάπτυξης ψηφιακής ευαισθητοποίησης και του ψηφιακού γραμματισμού, καθώς και στις στρατηγικές προστασίας των δεδομένων μας στο διαδίκτυο.

Στους συμμετέχοντες/ουσες στη διάλεξη δόθηκε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε δεξίωση.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!