ΜΕΝΟΥ

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση δυνατή γροθιά στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Κύπρο είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος, σε άνδρες και γυναίκες.

Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, με σύμμαχο τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie και με τη στήριξη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ανέλαβε δράση για την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση του κοινού. Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης, αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο 350 νέα περιστατικά.

Σύμφωνα με στοιχεία ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια στον άνθρωπο και η συνηθέστερη κακοήθεια του γαστρεντερικού σωλήνα παγκοσμίως. Η νόσος προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τα 50 και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο η νόσος σχετίζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, η εμφάνιση πολύποδων στο έντερο, καθώς και οι χρόνιες κολίτιδες.

Συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, θεωρούνται η αιμορραγία από τον πρωκτό, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, η απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η αδυναμία, ο πυρετός, οι εφιδρώσεις, κοιλιακοί πόνοι, καθώς και η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι ασυμπτωματικός.

Όπως και στις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, ενώ η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει με ακτινοδιαγνωστικές μεθόδους, κολονοσκόπηση ή μέσω αναλύσεων αίματος και κοπράνων.

Η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίνοντας μια δυνατή γροθιά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Ανδρέας Ευγενίου. Τόνισε μάλιστα ότι η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, είτε επειδή μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο με την ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων, είτε διότι, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, τα ποσοστά πλήρους αποθεραπείας είναι πολύ υψηλά.

Πέραν της ενημέρωσης και της διαφώτισης, θα πρέπει ο γενικός πληθυσμός να αντιληφθεί τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων, ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο Αντιπρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Λούης Λοΐζου, υποδεικνύοντας ότι αυτό επαφίεται κυρίως στην ιδιαίτερη σχέση γιατρού και ασθενή.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!