ΜΕΝΟΥ

ΠΑΣΥΚΑΦ: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά γυναίκες και άνδρες.

Πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Με στόχο τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αντιμετώπισή του. 

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε το 2010 το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.

Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται μετά από μόλυνση από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Oι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα.

Η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου ΠΑΠ Τεστ μέσω του ΓεΣΥ για γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή ιστορικό, έχει καθοριστεί όπως διενεργείται ανά δύο (2) χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Μία γυναίκα μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση πριν από το πέρας των δύο χρόνων για προληπτικούς λόγους και εκτός ΓεΣΥ. Ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 28 νέα περιστατικά το 2020.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τον Μάιο του 2018, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια δράση όσον αφορά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενωθούν υπό αυτό τον κοινό στόχο. Τον Αύγουστο του 2020 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ενέκρινε την Παγκόσμια Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός του αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας 90-70-90  Στρατηγικής, επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής τρεις στόχοι:

90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών 

90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!