ΜΕΝΟΥ

Ο παγκρεατικός καρκίνος αποτελεί έναν από τους πιο «ύπουλους» καρκίνους, αφού είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα πρώιμα στάδια καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα.

H ΠΑΣΥΚΑΦ-AΛΘΕΑ και μέγα χορηγό τη Universal Life, τιμά την 16η Νοεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα Καρκίνου του Πάγκρεας, μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (World Pancreatic Cancer Coalition), ο οποίος αποτελείται από περισσότερες από 104 οργανώσεις από 37 χώρες και 6 ηπείρους.

Tι είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος;

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Παγκρέατος ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε μία κοινή προσπάθεια για καλύτερη ευαισθητοποίηση, χρηματοδότηση και έρευνα για τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Είναι μία καλή στιγμή να μάθουμε τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος. Τη μέρα αυτή διεκδικούμε περισσότερα: να μάθουμε, να ενημερώσουμε, να υποστηρίξουμε την κοινότητα των επαγγελματιών υγείας, να επιστήσουμε την προσοχή. Γιατί σε αυτή την ασθένεια, όλα είναι θέμα χρόνου. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει ρόλο. Ο χρόνος παίζει ρόλο και κάθε στιγμή είναι σημαντική.

   Η ΠΑΣΥΚΑΦ-ΑΛΘΕΑ μαζί με 104 οργανισμούς ασθενών απ’ όλον τον κόσμο ηγούνται αυτής της προσπάθειας  και με το μωβ χρώμα – σύμβολο του παγκρεατικού καρκίνου, φωταγωγούνται το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου κτίρια ορόσημα παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας, μέγας χορηγός της οποίας είναι η Universal Life, φωταγωγούνται στην Κύπρο η Βουλή των Αντιπροσώπων, η Πλατεία Ελευθερίας, το Μουσείο Θάλασσας στην Αγία Νάπα, τα Δημαρχεία Λακατάμειας, Λεμεσού, Αθηαίνου, το σιντριβάνι στον κυκλικό κόμβο έναντι του παλαιού ΓΣΖ στη Λάρνακα, το σιντριβάνι στην είσοδο του Δήμου Αγλαντζιάς και τα κεντρικά γραφεία της Universal Life.

   Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας την τελευταία 20ετία καταγράφηκαν 1560 περιστατικά με καρκίνο στο πάγκρεας. O κίνδυνος για ανάπτυξη παγκρεατικού καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, αν και επηρεάζει πιο συχνά άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

   Στα πρώιμα στάδια του παγκρεατικού καρκίνου δεν προκαλούνται συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την πρώιμη διάγνωση. Ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και είναι: πόνοι στη μέση της πλάτης, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσφορία κατά τη διάρκεια του φαγητού,  δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα που πιθανόν να επεκτείνεται στην πλάτη, δυσπεψία που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπευτική αγωγή, έναρξη διαβήτη που δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους, ίκτερος δηλαδή κιτρίνισμα της επιδερμίδας και του λευκού των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα και αλλαγές στις κενώσεις.  Οι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη του παγκρεατικού καρκίνου ανήκει το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2,  η χρόνια παγκρεατίτιδα, η γονιδιακή προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου και κάποια γενετικά σύνδρομα.

Το 90% των νέων περιστατικών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται σημαντικά εάν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, ιδιαίτερα δε αν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση όγκου. Εάν έχετε εμφανίσει τα πιο πάνω συμπτώματα ενημερώστε το γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!