ΜΕΝΟΥ

«Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου!»

Έναρξη Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και τους Συνδέσμους ασθενών με καρκίνο.

 Σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Φεβρουαρίου, στο SupportCY House της Τράπεζας Κύπρου, ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, με θέμα «Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου!», στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου που τιμάται σήμερα και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου.

 Με τραγούδι, εικαστική δημιουργία και έκθεση ιδεών, οι νέοι καλούνται να συμμετάσχουν στον 3ο Παγκύπριο Διαγωνισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ξεδιπλώνοντας τη δημιουργική έκφραση και το ταλέντο τους μέσα από το ευαίσθητο θέμα του καρκίνου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή, τον Αντικαρκινικό  Σύνδεσμο Κύπρου, την Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου και τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου και με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Υγείας.

Ο διαγωνισμός που διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά έχει τίτλο «Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου!» και απευθύνεται σε μαθητές/τριες γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών με στόχο την υποβολή δημιουργικών ιδεών σχετικά με την ασθένεια του καρκίνου.

Η πρωτοβουλία για την οργάνωση του Διαγωνισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου που τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, στις 15 Φεβρουαρίου.

Ευχαριστώντας εκ μέρους των διοργανωτών το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Υγείας και την Τράπεζα Κύπρου για τη συνεχή στήριξη, ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης, δήλωσε πως κάθε χρονιά τα έργα των παιδιών, στέλνουν το μήνυμα ότι τον καρκίνο τον αντιμετωπίζεις με το να σηκώσεις ανάστημα για να στηρίξεις με κάθε δυνατό τρόπο τον ασθενή με καρκίνο. «Ζητάμε από τα παιδιά να μας να παρουσιάσουν πώς βλέπουν τον καρκίνο μέσα από τα δικά τους μάτια και έχουμε την ευθύνη να τα ακούσουμε. Έχουμε ακόμα την υποχρέωση να πράξουμε αυτό που πρέπει. Να απαιτήσουμε ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, σε νέες θεραπείες και σε υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας εύκολα προσβάσιμες σε όλους».

Σε ομιλία της η Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου Έλλη Ιωαννίδου, ανέφερε πως οι «συμμετοχές των δυο προηγούμενων διαγωνισμών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού τα παιδιά έχουν αποδείξει ότι οι δυνάμεις που διαθέτουν πολλές φορές είναι τεράστιες και όταν αυτές συνδυαστούν με ευαισθησία και αγάπη, μπορούν να δημιουργήσουν κάτι  όμορφο και ελπιδοφόρο για ένα θέμα που στα μάτια των μεγάλων φαντάζει άσχημο».

Τέλος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του διαγωνισμού, διαβεβαιώνοντας τη στήριξή του.

Οι μαθητές/τριες μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες τους είτε ατομικά, είτε ομαδικά μέσα από τις πιο κάτω  κατηγορίες:

  • Τραγούδι: Δημιουργία τραγουδιού με συγγραφή στίχων στην ελληνική, αγγλική ή κυπριακή διάλεκτο και μελοποίησή του. Η σύνθεση του τραγουδιού μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα όργανα και η ερμηνεία μπορεί να γίνει από ένα ή περισσότερα άτομα. Η διάρκεια του τραγουδιού πρέπει να είναι μέχρι 4 λεπτά και η ετοιμασία να γίνει σε μορφή mp3.
  • Eικαστική δημιουργία: Δημιουργία πίνακα ζωγραφικής ή αφίσας σε μέγεθος Α4 ή Α3 για ατομική συμμετοχή και σε μέγεθος Α4, Α3 ή Α2 για ομαδική συμμετοχή.
  • Έκθεση ιδεών: Συγγραφή δοκιμίου στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, με παραγράφους και με όριο τις 500 λέξεις.

Τα χρηματικά έπαθλα του διαγωνισμού προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου και είναι: €300 (Πρώτο βραβείο), €200 (Δεύτερο βραβείο) και €100 (Τρίτο βραβείο) για τους νικητές/τριες της κάθε κατηγορίας και θα δοθούν ξεχωριστά για τους μαθητές Γυμνασίου και για τους μαθητές Λυκείου.

Τελευταία ημερομηνία παράδοσης των συμμετοχών είναι η Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022. Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποσταλούν στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στη διεύθυνση Λεωφ. Νίκανδρου Παπαμηνά 15, 2032 Στρόβολος, Λευκωσία (πίσω από το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας), προς την κ. Νεκταρία Παπαδοπούλου, τηλ. 22210858 ή 95119565.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/worldcancerdaycyprus, όπως και στα τηλέφωνα 22345444 και 96500159 (κ. Μαρίνα Κάφουρου).

 

 

 

 

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!