ΜΕΝΟΥ

«NEVER TWENTY ONE»: Μια παράσταση σύγχρονου χορού χαστούκι στον ρατσισμό

Συνεχίζεται για 4η εβδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023, με την παράσταση σύγχρονου χορού «Never Twenty One» («Δεν θα γίνουν ποτέ 21»)  του Γαλλο-Μαλιανού Smail Kanouté και την εικαστική έκθεση από τον PASHIAS με τίτλο «Fresh Fish». Το πολύμηνο φεστιβάλ αποτελεί «το μεγαλύτερο  φεστιβάλ της Κύπρου και αυτό, δικαίως, μας κάνει περήφανους», δηλώνει η αντιπρόεδρος της Nicosia For Art (εταιρείας που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με τον Δήμο Λευκωσίας) και μέλος της Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Λεώνη Ορφανίδου.

«Never Twenty One» («Δεν θα γίνουν ποτέ 21») 

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Πέμπτη 26/10, 20:30

Αντηχώντας το hashtag #Never21 που γεννήθηκε από το κίνημα Black Lives Matter, το έργο του  Γαλλο-Μαλιανού χορογράφου και χορευτή Smail Kanouté αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της ένοπλης βίας στη Νέα Υόρκη, το Ρίο και το Γιοχάνεσμπουργκ… τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ 21 ετών.

Το «Never Twenty One» φέρνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ένα όραμα ανθρωπιάς, εμπνευσμένο από τη σπαρακτική πραγματικότητα της βίας που ευθύνεται για μια σειρά από αχρείαστους θανάτους νεαρών μαύρων αντρών. Το έργο αντανακλά τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού και εξετάζει τις προγονικές τελετές ως τρόπο επιβεβαίωσης της ταυτότητας.

Οι τρεις χορευτές εκπέμπουν δύναμη, εκτελούν πολύ σωματικές, έντονες κινήσεις που έχουν τις ρίζες τους σε χορευτικά στιλ του δρόμου (krumping, popping), σε σύγχρονο κινησιολογικό λεξιλόγιο και στο baile funk και pasinho της Νότιας Αμερικής. Τα κορμιά τους είναι «ζωγραφισμένα» με φράσεις από μαρτυρίες των οικογένειών των θυμάτων και τα δεινά που έχουν υποστεί. Σαν περιπλανώμενα πνεύματα, μας μιλούν για αυτές τις κλεμμένες και διαλυμένες ζωές.

Χορογραφία: Smail Kanouté

Χορεύουν: Aston Bonaparte, Salomon Mpondo-Dicka and Smail Kanouté

Body painting: Lorella Disez

Βοηθός χορογράφου: Moustapha Ziane

Σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού: Olivier Brichet

Σχεδιασμός ήχου: Paul Lajus

Light manager: Josselin Allaire

Κοστούμια: Rachel Boa and Ornella Maris

Διευθύντρια παραγωγής και περιοδείας: Cécile Pouységur

Εκτέλεση παραγωγής: Compagnie Vivons!

Συμπαραγωγοί: Les Ateliers Médicis – Clichy sous Bois / Espace 1789 – Scène conventionnée danse – Saint Ouen / Les Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine Saint Denis / CentQuatre – Paris / Théâtre de la Ville – Danse Élargie 2020 – Fondation d’entreprise Hermès

Με την υποστήριξη των: Direction Régionale des Affaires Culturelles Ile de France / Région Ile de France / Département de la Seine-Saint-Denis / Ville de Paris / Adami / Spedidam / Caisse des Dépôts

Εισιτήρια: https://bit.ly/NIF23_tickets καταστήματα Stephanis και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Τιμή Εισιτηρίου:

ΖΩΝΗ Α (€18.00 / €15.00)

ΖΩΝΗ Β (€16.00 / €12.00)

ΖΩΝΗ Γ (€14.00 / €10.00)

ΖΩΝΗ Δ (€12.00 / €10.00)

«Fresh Fish»

Εγκαίνια 26 Οκτωβρίου, 19:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Λίγο πριν την παράσταση «Never Twenty One» εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του εικαστικού PASHIAS παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Fresh Fish», στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του Φεστιβάλ. Η έκθεση αποτελεί εξέλιξη της ζωντανής περφόρμανς «Ω3» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας τον περασμένο Μάιο, για τη σειρά δράσεων #acceptance του Φεστιβάλ.

Στην έκθεση «Fresh Fish» ο PASHIAS εξερευνά το «ανόμοιο» μέσα από μυθικές φιγούρες σε σύγχρονη απόδοση. Το σώμα του καλλιτέχνη – που παρουσιάζεται μισός άνθρωπος, μισός ψάρι – επαναλαμβάνεται, παίρνει σχήμα στην πολλαπλότητα για να αποδείξει τη μοναδικότητά του.

Διάρκεια: 26 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 1 ώρα πριν από κάθε προγραμματισμένη παράσταση)

Επιμέλεια: Μαρία Ευσταθίου

Χορηγοί Έκθεσης: Laminam – Superior Natural Surfaces, CIP – Citizens In Power

Πληροφορίες Έκθεσης: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00) –

www.pashias.art/fresh-fishwww.pashias.art/omega3

Πληροφορίες & Κρατήσεις Εργαστηρίου: 96674020 – www.phytorio.org/community-building

Ταυτότητα του Φεστιβάλ:

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.

Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

Αργυρός χορηγός: Στέγη Ωνάση, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο

Χάλκινος χορηγός: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο

Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Χορηγός επικοινωνίας: Εκδοτικός Οίκος Δίας και Τηλεόραση Σίγμα

Festival espresso bar powered by Nespresso.

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!