ΜΕΝΟΥ

Μια μικρή προσφορά αγάπης από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου

Από το 1989, λειτουργεί στο Λιοπέτρι το κέντρο «Απόστολος Παύλος» σε εθελοντική – φιλανθρωπική βάση, ένα κέντρο Ημέρας/εκπαίδευσης/φροντίδας – θεραπείας και ψυχαγωγίας ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλες διανοητικές παθήσεις, ηλικίας άνω των 21 ετών από όλη την επαρχία Αμμοχώστου ενώ επίσης φιλοξενεί και άτομα από την Ξυλοτύμπου, την Ξυλοφάγου και την Λάρνακα.

Το κέντρο ιδρύθηκε από το Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων του Κέντρου στοχεύοντας στην υγιή απασχόληση των ατόμων, στην ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, στην αποφυγή οποιασδήποτε μορφής ιδρυματοποίησης ή κοινωνικής απομόνωσης, στην φροντίδα και την ασφάλεια και γενικότερα στην προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων.

Αποτελούσε ανάγκη η ίδρυση του Κέντρου, καθώς, με την αποφοίτηση τους από το Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Βαρνάβας» του Υπουργείου Παιδείας που λειτουργεί στο Λιοπέτρι προς εξυπηρέτηση της επαρχίας Αμμοχώστου, τα άτομα αυτά δεν απασχολούνταν με τον οποιοδήποτε εποικοδομητικό τρόπο. Βέβαια, στο κέντρο «Απόστολος Παύλος» εισχωρούν και άτομα που δεν φοίτησαν στο Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Βαρνάβας» της περιοχής.

Με την ανάπτυξη του ρόλου του, το 1996 το κέντρο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου τα άτομα του κέντρου, απασχολούνται σε διάφορες εργασίες αναλόγως των δεξιοτήτων τους, με υποστήριξη λειτουργού του Κέντρου, σε μια προσπάθεια ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο και σταδιακής ανεξαρτητοποίησης τους.

Στο κέντρο παρέχεται εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και απασχόλησης στην οικιακή οικονομία, τη ξυλουργική, τη καλαθοπλεκτική, την αρτοποιεία από προσοντούχο προσωπικό. Σήμερα το κέντρο φιλοξενεί 43 άτομα.

Κάτω από την αιγίδα του κέντρου από το 1994 λειτουργεί στο Λιοπέτρι το Σπίτι Φιλοξενίας «Η ΕΝΤΑΞΗ» όπου διαμένουν 5 άτομα του Κέντρου «Απόστολος Παύλος», οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν ή δυσκολεύονται να τους προσφέρουν την ανάλογη φροντίδα. Από το Σεπτέμβριο του 2009 λειτούργησε και το δεύτερο Σπίτι στην κοινότητα για να φιλοξενήσει άλλα 5 άτομα του Κέντρου.

Το κέντρο Διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων κάτω από τον έλεγχο του Τμήματος Ευημερίας. Σήμερα Πρόεδρος είναι ο κος. Αδάμος Κακουρής.

Το κέντρο στηρίζεται οικονομικά ως επί το πλείστο από εθελοντική προσφορά και ενίσχυση. Το 40% επιχορηγείται από το κράτος, το 10% από τροφεία και το λοιπό ποσό από πώληση προϊόντων, δωρεές, εισφορές, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Η κρατική χορηγία δεν είναι αρκετή έτσι ώστε τα άτομα του κέντρου να τυγχάνουν αξιοπρεπής διαβίωσης σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και αντιλήψεις αλλά και με την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις χρειάζονται αναβάθμιση αφού από την χρονολογία ίδρυσης του κέντρου δεν έγινε η οποιαδήποτε ανακαίνιση ή άλλη παρέμβαση ενώ αναδόμηση, εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό χρειάζονται και τα προγράμματα του κέντρου. Ως εκ τούτου, τον Ιούλιο του 2022 το κέντρο προχώρησε σε έκδοση περιοδικού με διαφημίσεις για οικονομική ενίσχυση του.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησίας αλλά και στήριξης οργανισμών της επαρχίας Αμμοχώστου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια με καταχώρηση διαφήμισης στο περιοδικό αυτό.

Με αφορμή την 5η Σεπτεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας αλλά και την έκδοση του περιοδικού που προαναφέρεται, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου επισκέφθηκαν το Κέντρο «Απόστολος Παύλος» όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους δίνοντας και παίρνοντας αγάπη.

Εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου το κέντρο επισκέφθηκαν η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου κα. Έλενα Μιχαηλίδη, ο κος. Χριστοφή Ζαχαρουδιού και η κα. Ελένη Χαραλάμπους. Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου ξεναγήθηκε από την κα. Κούλλα Τρισόκκα, με την οποία οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου συζήτησαν διάφορα θέματα/προβλήματα που αφορούν το Κέντρο.

Η κα. Μιχαηλίδη, συνέχαιρε την κα Τρισόκκα, για την αξιόλογη δουλειά που επιτελεί το Κέντρο και ανέφερε ότι επιδίωξη είναι το Επιμελητήριο να επισκέπτεται το κέντρο δεδομένης της αγάπης που έδωσε και εισέπραξε και διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο είναι δίπλα στο κέντρο για την οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να δώσει.

 

 

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!