ΜΕΝΟΥ

«Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο» Εκστρατεία Διαφώτισης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση

Εκστρατεία Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης διοργανώνει και φέτος η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης. Με μήνυμα «Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο» η Εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υπέρτασης.

Η έναρξη της Εκστρατείας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την πολύτιμη στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, εξαγγέλθηκε σήμερα στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν πως η συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης έχει αυξηθεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, οδηγώντας παράλληλα σε αυξημένο αριθμό των θανάτων. Το γεγονός αυτό, υπέδειξε ο Δρ. Χριστοδουλίδης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων από τον πληθυσμό, καθώς και της χρήσης των φαρμακευτικών θεραπειών στα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, κάλεσε το κοινό να μετρά την αρτηριακή του πίεση σε κάθε ευκαιρία και ειδικότερα σε κάθε επαφή με επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη αν η συστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από 140 ή / και η διαστολική πίεση μεγαλύτερη από 90.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου αφού συνεχάρη την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τη διαχρονική στήριξη τους σε τέτοιες προσπάθειες, που στόχο έχουν τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, τόνισε ότι η διαφώτιση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική ρύθμιση της υπέρτασης, ώστε να αποφεύγονται οι σοβαρές επιπλοκές της. Δεν είναι τυχαίο, είπε, που η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί όταν δεν ρυθμίζεται μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ζωής, αναπηρία, ή ακόμα και το θάνατο, ως βασικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Με αισθήματα χαράς η Medochemie συμμετέχει και φέτος στην εκστρατεία που οργανώνει η Καρδιολογική  Εταιρεία Κύπρου με στόχο  την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προστασία των πολιτών, από τη σοβαρή και ύπουλη ασθένεια της υπέρτασης, ανέφερε ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, κ. Νίκος Χρηστίδης. Η Medochemie, είπε, στηρίζει όλες τις δράσεις των γιατρών του τόπου μας, για  ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Παράλληλα, κάλεσε τους ίδιους τους πολίτες  να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους, να ακούσουν με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών και να ωφεληθούν από αυτή την ανιδιοτελή  προσπάθεια.

Η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή, την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης «European Society of Cardiology Cardiovascular Statistics 2021», το 25% των ενηλίκων πάσχει από αρτηριακή υπέρταση με το ποσοστό σε κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας να ανέρχεται στο 32,4%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 19,8%, δηλαδή ένας στους πέντε πολίτες είναι υπερτασικός. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι η υπέρταση είναι πιο συχνή στους άντρες (26,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (22,3%).

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και η συχνή μέτρηση της αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τη ρύθμιση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από διακεκριμένους καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Διαφωτιστικά φιλμάκια, επιστημονικά άρθρα και ενημερωτικά Δελτία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και στοχευμένες αναρτήσεις στη σελίδα της  Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συμπληρώνουν την πολυσχιδή εκστρατεία την οποία συντονίζει η Avaton.

 

Ενημερωτικό Φιλμάκι Εκστρατείας: https://workdrive.zohopublic.eu/external/b8c3847b8cd5c87218a4107e9d0dd348ef353989f2eaf6058887b086fd982f43

 

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!