ΜΕΝΟΥ

Υπερτασικός ο ένας στους τρείς Κύπριους Καρδιολογική και Παθολογική Εταιρεία αναλαμβάνουν δράση για ενημέρωση των πολιτών

Εκστρατεία Διαφώτισης για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αναλαμβάνουν από κοινού η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης.

Η έναρξη της Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης με μήνυμα «Μέτρησε με ακρίβεια την αρτηριακή σου πίεση, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο», εξαγγέλθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024.

Στόχος της Εκστρατείας, η οποία πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, είναι η ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ή ποσοστό 25% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχουν από υπέρταση, η οποία σχετίζεται με την καθιστική ζωή, την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα. 

Στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 29,5%, δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες είναι υπερτασικός, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι μετά την έκτη δεκαετία ζωής, δύο στους τρεις Κύπριους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου (Κ.Ε.Κ.), Δρ. Ήρα Ηρακλέους, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γύρω στο 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικοι, ηλικίας 30–79 χρόνων πάσχουν από υπέρταση.

Στην Κύπρο, είπε η Δρ Ηρακλέους, το 1/3 του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν υπέρταση, περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστο, ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Η Αρτηριακή Υπέρταση, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής. Για το λόγο αυτό, υπέδειξε η Δρ Ηρακλέους, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με τη συνδρομή και συμμετοχή των μελών της πραγματοποιούν ενημερωτικές δράσεις και εκστρατείες αποκάλυψης του «σιωπηλού δολοφόνου», όπως αποκαλείται η υπέρταση.

Για «σιωπηλή απειλή» έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας (Κ.Ε.Π.), Δρ. Ανδρέας Ιωάννου, τονίζοντας ότι η Κ.Ε.Π. συνιστά τη μέτρηση της πίεσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού όπως είπε, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προειδοποιεί και δεν δίνει συμπτώματα. Οι αυξημένες τιμές, σημείωσε ο Δρ Ιωάννου, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, να γίνουν παρεμβάσεις και δράσεις, ώστε η πίεση να ρυθμιστεί.

Σε μήνυμα του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.),

Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, αφού συνεχάρη την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας και την Φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τηβ=ν σημαντική τους πρωτοβουλία, ανέφερε ότι ο Π.Ι.Σ. στηρίζει και ενθαρρύνει τέτοιου είδους δράσεις που παρέχονται από επαγγελματίες στον ευρύτερο χώρο της υγείας. Παράλληλα, υπέδειξε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η πολιτεία θα πρέπει απαραίτητα να έχει ουσιαστικό ρόλο και μέσα από Εθνικές Στρατηγικές να θέσει ένα ουσιαστικό πλαίσιο, ώστε οι προσπάθειες αυτές να ενισχυθούν και τα προγράμματα πρόληψης να ενταθούν.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, κ. Νίκος Χρηστίδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, η εταιρεία αναλαμβάνει  τη στήριξη εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, όπως τη σημερινή. Απευθυνόμενος στους πολίτες, τους κάλεσε να διαθέσουν λίγο χρόνο από την καθημερινότητα τους και να ενημερωθούν από συνεντεύξεις και παρουσιάσεις που θα προβληθούν από τα ΜΜΕ, με αφορμή την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από καρδιολόγους και παθολόγους για τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση,

καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Διαφωτιστικά φιλμάκια, επιστημονικά άρθρα και ενημερωτικά Δελτία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συμπληρώνουν την πολυσχιδή εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Δείτε το Ενημερωτικό Φιλμάκι της Εκστρατείας ΕΔΩ

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!