Με τη φωτογραφική έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα», που εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σηματοδοτήθηκε χθες 26 Οκτωβρίου η γιορτινή έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στην οποία παρευρέθηκαν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και πλήθος κόσμου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, που κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ λέγοντας «…για τις βδομάδες που ακολουθούν το Φεστιβάλ θα απλωθεί και θα χρωματίσει την πόλη. Ευχόμαστε να το αγκαλιάσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως και τα προηγούμενα χρόνια».
Από αύριο 28 Οκτωβρίου και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει 19 παραγωγές θεάτρου, μουσικής και σύγχρονου χορού, 2 εκθέσεις, 25 παραστάσεις, και 112 καλλιτέχνες επί σκηνής, μέσα από ένα πρόγραμμα που συνθέτει ένα ψηφιδωτό πολιτισμών γύρω και μέσα από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Η 3η έκδοση του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη και φέτος στην ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την συνύπαρξη ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών. Ξεκινά τις παραστάσεις του δυναμικά αύριο 28 Οκτωβρίου, με το θεατρικό έργο ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ, του Itai Segal, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Ισραήλ (Habima). Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Habima σκηνοθετεί το τελευταίο έργο του Itai Segal που βασίζεται στη τρομοκρατική ενέργεια στο Bar Noar της κοινότητας ΛΟΑΤΙ+ τον Αύγουστο του 2009 στο Τελ Αβίβ.
Σκηνοθέτης: Moshe Kepten
Δραματουργία: Moshe Kepten, Shahar Pinkas
Μουσική: Lior Ronen
Σκηνογραφία: Eran Atzmon
Φωτισμός: Avi Yona Bueno (Bambi)
Ενδυματολογία: Oren Dar
Ερμηνεύουν: Orly Silbersatz, Amit Rahav, Yadin Gellman, Naya Bienstock, Yigal Sadeh, Uri Hochman, Amit Zittoun, Nadav Shama Amos Buaron, Yogev Attias
Στα Εβραϊκά με υπέρτιτλους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά
Το Φεστιβάλ ακολούθως συνεχίζει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου με την συναυλία ΠΑΤΡΙΔΑ ΛΕΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΣΜΥΡΝΗ 1922-2022 με την κορυφαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου και την ηθοποιό Ελένη Κοκκίδου που μαζί με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι, μέσα από νότες και λέξεις, στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της Σμύρνης. Της πόλης εκείνης με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική κατάληξη, που θα είναι για πάντα η αγαπημένη «χαμένη πατρίδα» των Ελλήνων. ΄Εκατό χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αποδίδει διαχρονικά τραγούδια της Σμύρνης και δημιουργίες συνθετών της εποχής και η Ελένη Κοκκίδου αφηγείται μαρτυρίες του ξεριζωμού και αποσπάσματα από σχετικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης
Μουσική επιμέλεια: Απόστολος Τσαρδάκας
Μουσικοί: Γιάννης Πούλιος (βιολί), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρες), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι)
Σχεδιασμός ήχου: Τάκης Σπυρόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Αθανασοπούλου
Την επόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 το Φεστιβάλ παρουσιάζει την παράσταση του Παντελή Δεντάκη, Η ΜΙΚΡΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΑΣΟΣ, μια καλλιτεχνική σύνθεση θεάτρου, μικρογλυπτικής, video art , κινηματογράφου και μουσικής που έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ της Αβινιόν 2021. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου Πρόκνη και Φιλομήλα από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, ο οποίος συναντάται και στη χαμένη τραγωδία του Σοφοκλή Τηρεύς.
Ο νεαρός βασιλιάς Τηρέας βιάζει τη Φιλομήλα, μικρή αδερφή της γυναίκας του, Πρόκνης, μέσα σε μια καλύβα στο σκοτεινό δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και λέει στη γυναίκα του πως η μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από την Φιλομήλα, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκηση που θα πάρουν.
Στα Eλληνικά με υπέρτιτλους στα Aγγλικά
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art/ φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Τεχνικός σύμβουλος: Παναγιώτης Φορτούνης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Παραγωγή: Black Forest, Les Visiteurs du Soir
Ερμηνεύουν: Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χορηγοί: Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Onassis Stegi
Χορηγοί φιλοξενίας: Classic Hotel, ,Vino Cultura
Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο, Travelplan, MOISES Digital Print House
Phil. Andreou Group, COLOURPIX Digital Printing Company
Εισιτήρια: www.Soldoutticketbox.com , 22797979 (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ), www.nicosia.org.cy