ΜΕΝΟΥ

McDonald’s™ Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ένωσαν δυνάμεις για την ισότητα των φύλων!

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 η McDonalds™ Κύπρου πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μία ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση με θέμα ‘Gender Equality at Work Matters. Στόχος, η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων γύρω από την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο.

Είναι γεγονός ότι η ισότητα στον χώρο εργασίας αποτελεί διαχρονική στρατηγική προτεραιότητα για τη McDonald’s, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη είναι τα ουσιώδη θεμέλια πάνω στα οποία χτίζει διαρκώς τα αναπτυξιακά της πλάνα, ενώ η παροχή ίσων ευκαιριών συνεχίζει να είναι σημαντικό μέρος της εταιρικής της κουλτούρας και πυξίδα των καθημερινών αποφάσεων και ενεργειών της. Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου το 67% των φοιτητών και το 56% των μελών του προσωπικού είναι γυναίκες, ενώ το 45% των διευθυντικών του θέσεων στελεχώνεται από γυναίκες.

Σε μία ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ακούστηκαν σημαντικές θέσεις και εισηγήσεις επί του θέματος. Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα. Δήμητρα Γεωργίου, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στο πάνελ των συζητήσεων ήταν η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα. Τζόζη Χριστοδούλου, η Managing Director της McDonald’s Κύπρου, κα. Έλενα Ανδρέου, η CEO της Unicars, κα. Χριστιάννα Διογένους και ο Head of People Advisory Services της EY, κ. Παναγιώτης Θρασυβούλου. Ο Training Manager της McDonald’s Κύπρου, κ. Στέλιος Πρωτοπαπάς, και ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Μάριος Κωνσταντίνου, καλωσόρισαν το κοινό εκ μέρους των διοργανωτών.

Για ακόμα μία φορά το ανθρώπινο πρόσωπο της McDonald’s… ξεχώρισε! Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Training Manager της McDonald’s Κύπρου, κ. Πρωτοπαπάς, υπενθύμισε στο κοινό ότι: «Εδώ και 26 χρόνια, από την πρώτη ημέρα που έκανε την είσοδό της η Εταιρεία στην κυπριακή αγορά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει εμπράκτως ότι είναι πάντοτε υπέρ της ισότητας των φύλων, χωρίς να κάνει καμία διάκριση. Από τους 1620 ανθρώπους που στελεχώνουν το δυναμικό της McDonalds…το 62% των θέσεων-κλειδιών αποτελείται από γυναίκες. Τα σκαλοπάτια επαγγελματικής ανέλιξης και εξέλιξης είναι προσβάσιμα και για τις γυναίκες, αφού για τη McDonalds η γυναίκα είναι άξια και ικανή, όπως το ίδιο άξιος και ικανός είναι και ο άνδρας…».

Εξαιρετικά σημαντική όμως, ήταν και η τοποθέτηση του Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι: «Η εργασιακή διάκριση μεταξύ φύλων επιφέρει σημαντική αύξηση ψυχολογικών διαταραχών στις γυναίκες που βιώνουν τη διάκριση. Ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε την εργασιακή διάκριση φύλων είναι να μεγαλώνουμε παιδιά που μαθαίνουν, αλλά και βιώνουν την ισότητα φύλων από τη γέννησή τους και κατανοούν πλήρως ότι η διάκριση δεν είναι πλέον αποδεκτή στις σύγχρονες κοινωνίες».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και oι υπόλοιπες θέσεις. Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Χριστοδούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «…είμαστε στη διάθεση των εταιρειών για δράσεις και εκστρατείες, για να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων», ενώ η Managing Director της McDonalds,  Κύπρου, κα Ανδρέου, τόνισε ότι «…πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και ίση συμμετοχή των φύλων σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, ακόμα και όταν ένας από τους δύο (ή και οι δύο) έχει υψηλή θέση στην εταιρεία στην οποία εργάζεται». Στη συνέχεια ο Head of People Advisory Services της EY, κ. Θρασυβούλου, σχολίασε ότι στη δική του ομάδα υπάρχουν εννέα Managers εκ των οποίων οι έξι είναι γυναίκες, ενώ η CEO της Unicars, κα. Διογένους, ανέφερε ότι το σλόγκαν στη Unicars είναι ‘Driving Your Stories’ «…γιατί η κάθε διαδρομή του κάθε ανθρώπου -μέσα στη Unicars– είναι ξεχωριστή και μοναδική, ανεξαρτήτως φύλου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης το ακροατήριο συμμετείχε ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις. Σε γενικές γραμμές το ενδιαφέρον που επέδειξε ο κόσμος για τη συζήτηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καθιερωθούν από τους διοργανωτές τέτοιου είδους ανοικτές συζητήσεις γύρω από το θέμα της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, αλλά και γύρω από άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!