ΜΕΝΟΥ

Ίδρυση Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή»

Μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου, με στόχο την περιβαλλοντική αναζωογόνηση, και την επαναφορά της οικονομικής και επαγγελματικής ανάκαμψης των πυρόπληκτων περιοχών παραγωγής μελιού.

Η Τράπεζα Κύπρου και οι Ροταριανοί Όμιλοι Κύπρου δημιουργούν το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» και συμβάλλουν στη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών της ορεινής Λάρνακας, εντείνοντας τις προσπάθειες αναζωογόνησης της περιοχής, που κάηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Το Κέντρο «Μέλισσα Ζωή» ιδρύεται στο χωριό Οδού και θα διευθύνεται από τις κοινότητες, στελεχωμένο από εκπαιδευμένο προσωπικό. Με τη λειτουργία του Κέντρου, θα εξασφαλιστεί πολύ ταχύτερα η ανάκτηση πληθυσμού των μελισσών και των χαμένων κυψελών και ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού μελιού.

Ακόμη, το Κέντρο, θα συνδεθεί με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον.

Στόχος του Κέντρου, είναι να επαναφέρει ζωή στο οικοσύστημα που καταστράφηκε, αναζωογονώντας τις κοινότητες παραγωγής μελιού, αφού λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς το 75% των κυψελών και εκατομμύρια μελισσών έχουν χαθεί. Παράλληλα, η λειτουργία του Κέντρου, θα στηρίξει την τοπική οικονομία βοηθώντας να ανακτηθεί όχι μόνο η παραγωγή μελιού, αλλά σχετικά γεωργικά προϊόντα. Από τη λειτουργία του Κέντρου θα επωφεληθούν, πιο συγκεκριμένα εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού. Είναι σημαντικό ότι το Κέντρο «Μέλισσα – Ζωή», θα παρέχει εφόδια σε νέους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, έτσι ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων. Στόχος, είναι να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στη φύση και τις κοινότητες που υποφέρουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και επαγγελματικά, να ζωντανέψουν ξανά.

Οι ενέργειες υποστηρίζονται από τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Κύπρου και το Δίκτυο Τροόδους.

Τη δημιουργία του Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή», χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση σε διάσκεψη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, συγχαίροντας την Τράπεζα Κύπρου και τους Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου για τη ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία. «Βρεθήκαμε όλοι μάρτυρες της καταστροφικής πυρκαγιάς κατά την οποία χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν υποδομές και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στην οικονομία και το περιβάλλον της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι με συλλογική προσπάθεια μπορούμε όχι μόνο να επαναφέρουμε αλλά και να ενισχύσουμε τόσο τη γεωργική δραστηριότητα όσο και το φυσικό τοπίο στην περιοχή, που είναι αλληλένδετα με την αποκατάσταση των μελισσών», είπε ο κ. Καδής, διαβεβαιώνοντας πως και ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για στήριξη της μελισσοκομίας στην Κύπρο.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!