ΜΕΝΟΥ

Η νέα γενιά επιστημόνων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

Τελετή αποφοίτησης και αναγόρευση του Καθ. Λεύκου Μίτλεττον σε Επίτιμο Διδάκτορα

Εκατόν δέκα τρεις νέοι επιστήμονες απέκτησαν μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό τίτλο από το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), στους κλάδους της Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Νευροεπιστήμης και Βιοϊατρικής Έρευνας. Η τελετή απονομής των τίτλων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνειας. Ξεχωριστό γεγονός της τελετής ήταν η αναγόρευση του διακεκριμένου επιστήμονα και Νευρολόγου, Καθηγητή Λεύκου Μίτλεττον σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Η απόφαση για την απόδοση του ανώτατου τίτλου και διάκρισης στον Καθ. Μίτλεττον, τον άνθρωπο ο οποίος οραματίστηκε την ίδρυση του ΙΝΓΚ, υπήρξε ομόφωνη.

Η Κοσμήτορας, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου, ανέγνωσε το πλούσιο βιογραφικό του τιμώμενου, ο οποίος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νέα γενιά επιστημόνων, αποφοίτων του ΙΝΓΚ και εξήγησε πως ο ίδιος πιστεύει στην επαγγελματική εναλλαξιμότητα, η οποία προωθεί την εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου αλλά και του οργανισμού τον οποίο υπηρετεί. «Η πορεία της καριέρας ενός ερευνητή δεν είναι μια ευθεία, ομαλή διαδρομή. Πολλές είναι οι απογοητεύσεις αλλά περνώντας από αυτές τις απογοητεύσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες και σημαντικές οι επιτυχίες όταν έρθουν» είπε, απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους. «Το κλειδί στην πορεία του επιστήμονα είναι να βλέπει τα δεδομένα χωρίς να έχει προκατάληψη για το αποτέλεσμα» υπέδειξε ο κ. Μίτλεττον.

Χαιρετισμό εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία εξήρε τις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ μέσα από το τρίπτυχο μοντέλο της έρευνας, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης. Ευχήθηκε στους απόφοιτους, «να είστε φιλόδοξοι στην πορεία σας και ταυτόχρονα να μένετε πιστοί στις αξίες σας και ταπεινοί, με γνώμονα πάντοτε την υπηρεσία προς την κοινωνία.» Αναφερόμενη στον Καθ. Μίτλεττον, η Δρ. Γιαννάκη έκανε λόγο για έναν έγκριτο επιστήμονα ο οποίος «καταγράφει μεγάλες επιτυχίες στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη μέσα από την αξιέπαινη ιατρική και επιστημονική του δράση».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού ευχαρίστησε το κράτος για τη διαχρονική και έμπρακτη στήριξή του προς το Ινστιτούτο καθώς και προσωπικά τη Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη για την εμπιστοσύνη που δείχνει το κράτος μέσα από το Υπουργείο Υγείας προς το Ινστιτούτο, με μια πολυεπίπεδη μακρόχρονη συνεργασία. Ευχαριστίες απεύθυνε προς τους οργανισμούς οι οποίοι μέσα από την κοινωνική τους ευθύνη, στηρίζουν έμπρακτα τις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ. Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, αναγνώρισε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους λόγω της πανδημίας και υπογράμμισε τη σημασία της αφοσίωσης των νέων επιστημόνων στον ασθενή και στην προσφορά τους προς την κοινωνία. «Να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας, γιατί η ζωή είναι ένας συνεχόμενος κύκλος εκμάθησης και τα πιο ουσιαστικά μαθήματα τα παίρνουμε από τα λάθη μας, όπως και στο εργαστήριο όταν αποτυγχάνει ένα πείραμα και συνεχίζει η έρευνα», κατέληξε απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους.

Η Κοσμήτορας Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που έπαιξαν αρκετοί από τους απόφοιτους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης σαν κέντρο αναφοράς στην Κύπρο. Η Κοσμήτορας συνεχάρη τους απόφοιτους και τους ευχήθηκε όπως «η πορεία σας στο ΙΝΓΚ να σας έχει αποτυπώσει τη σημασία της ποιοτικής έρευνας που θα διεκπεραιώνετε ως επιστήμονες, ένα έργο το οποίο είναι επιφορτισμένο με κοινωνική ευθύνη, αφού η δουλειά του επιστήμονα έχει άμεση επίδραση στη ζωή των ασθενών και των συμπολιτών μας.»

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΣ, Ιωάννης Μάτσης, ο οποίος απένειμε τα βραβεία κοινωνικής προσφοράς για το 2022 προς οργανισμούς και εταιρείες που έμπρακτα στηρίζουν το ΙΝΓΚ και το έργο του, όπως το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η Eurobank Cyprus Ltd, η ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ, η Petrolina (Holdings) Public Ltd και η συνδεδεμένη της εταιρεία PPT Aviation Services Ltd και η SPP Media Group.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου προσφέρει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, επιπέδου Μάστερ (MSc) και Διδακτορικού (PhD), στους κλάδους: Μοριακής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Βιοϊατρικής Έρευνας και Νευροεπιστήμης. Έχει πρόσφατα εγκριθεί και προστεθεί νέο πρόγραμμα σε επίπεδο Μάστερ (MSc) στον κλάδο της Βιοτεχνολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 22392840 και στην ιστοσελίδα www.cing.ac.cy/education

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!