ΜΕΝΟΥ

Εξαλείφουμε τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), με εμβολιασμό

Εμβολιάζουμε αγόρια και κορίτσια 11 έως 14 ετών και τα προστατεύουμε από τους καρκίνους που σχετίζονται με το ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ως προληπτικό μέτρο για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από τους επικίνδυνους καρκινογόνους τύπους του ιού.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ξεκίνησε το 2010 το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), το οποίο πρόγραμμα πήρε το Πρώτο βραβείο για την υγεία 2020, στην κατηγορία ΜΚΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD. Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Ως αποτέλεσμα της πολυετούς δράσης του ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω του προγράμματος εξάλειψης του HPV, ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται πλέον δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών καλούνται να διευθετήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους μέσω των παιδιάτρων τους.

Ο εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη σεξουαλικών επαφών. Έρευνα έδειξε ότι η ηλικία έναρξης για τον εμβολιασμό έναντι του HPV πρέπει να κατεβεί, γιατί μειώνει τον κίνδυνο της νόσησης. Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 9-11 ετών προκαλεί την παραγωγή καλύτερης ανοσιακής απάντησης από τον οργανισμό. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως τα παιδιά στην ηλικία των 9-11 ετών πηγαίνουν πιο συχνά στα ιατρεία των παιδιάτρων και επομένως αυξάνονται οι ευκαιρίες για να εμβολιαστούν. Επιπλέον, δεν εκφράζουν συχνά αντιρρήσεις για τον εμβολιασμό τους, όπως αρκετοί νεαροί έφηβοι. Τα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών δεν έχουν ακόμα σεξουαλικές σχέσεις και επομένως ο κίνδυνος να έχουν κολλήσει κάποιον τύπο του HPV είναι σχεδόν μηδενικός.

Ο HPV ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Μεταδίδεται και προκαλεί λοιμώξεις που μπορεί να επιφέρουν, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, διάφορες μορφές καρκίνου που αφορούν και τα δυο φύλα (πρωκτού, στοματικής κοιλότητας, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα), είτε μόνο στις γυναίκες (αιδοίου, κόλπου), είτε μόνο στους άνδρες (πέους) αλλά και γεννητικά κονδυλώματα. Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να εκτεθεί στον ιό HPV. Ο HPV μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής, ακόμα κι αν δεν υπάρξει άμεση σεξουαλική πράξη.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!