ΜΕΝΟΥ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Συμπληρώθηκαν 60 ημέρες από την έναρξη της απεργίας διαρκείας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της H&M. Η κοινωνική σύγκρουση συνεχίζεται μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στην τελευταία πράξη διαμεσολάβησης. Η H&M αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Την τρέχουσα εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, δράσεις που συμπίπτουν με την περίοδο των εκπτώσεων. Ταυτόχρονα Η&Μ,  αθροίζει σωρεία νομικών διαδικασιών εναντίο της για αρκετές από τις αγορές της.

Αν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών είχες κάποιο πρόβλημα με την παραγγελία σου από την H&M και προσπάθησες να επικοινωνήσεις για να το λύσεις, είναι πολύ πιθανό να αντιμετώπισες καθυστερήσεις μέχρι να εξυπηρετηθείς από κάποιον άνθρωπο. Το πιο πιθανό είναι να έλαβες αυτόματες απαντήσεις και μηνύματα που σε κατεύθυναν στην ιστοσελίδα για απαντήσεις, ή τυποποιημένες γενικές πληροφορίες από αυτόματο απαντητή.

Ο  λόγος μη εξυπηρέτησης είναι ότι, οι εργαζόμενες/οι στο κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της H&M Οnline, συμπλήρωσαν 60 μέρες απεργίας διαρκείας, η οποία ξεκίνησε  στις 25 Απριλίου. Σε μια συνηθισμένη ημέρα λαμβάνονται περίπου 3.000 επαφές (κλήσεις, emails, chat & social media) με αποτέλεσμα η μαζική και συνεχής συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία να προκαλεί καθυστερήσεις στην απάντηση ή ακόμα και κλείσιμο των γραμμών για κάποια διαστήματα της μέρας. Οι αναπάντητες κλήσεις έχουν αυξηθεί σε περίπου 300 ανα ημέρα και το επίπεδο ικανοποιήσης της εξυπηρέτησης πέφτει κατακόρυφα, επηρεασμένο από την μακρά αναμονή των πελατών. Οι εκπτώσεις θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πελατών από κάποιον εργαζόμενο.

Στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιθούν συγκεντρώσεις στα σημαντικότερα καταστήματα της Ισπανίας. Το Ετήσιο Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής της H&M Γερμανίας, όπου συναντήθηκαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι συνδικάτων από σχεδόν 400 καταστήματα στη σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά της H&M, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα στήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Βαρκελώνης.

Παράλληλα,πραγματοποιήθηκε διαμεσολάβηση μεταξύ των εργαζομένων και της H&M στην οποία η εταιρεία αρνήθηκε να συζητήσει το βασικό αίτημα του προσωπικού, δίκαιη αμοιβή για τα νέα καθήκοντα και ευθύνες που απορροφήθηκαν από τη διαδικασία ψηφιοποίησης, με αποτέλεσμα η πράξη διαμεσολάβησης να λήξει χωρίς συμφωνία.

Η CGT υπέβαλε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας όταν αντιλήφθηκε ότι υπήρξε πιθανή υποκατάσταση απεργών, καθώς οι κλήσεις πελατών απαντήθηκαν από άτομο που δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες ή επειδή το προγραμματισμένο πλάνο προσλήψεων τροποποιήθηκε, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της απεργίας. Ομοίως, έχει υποβληθεί συλλογική αγωγή για πιθανή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενες/οι κατέφυγαν στο συνδικάτο CGT, όταν δέχτηκαν πίεση από τους άμεσους διευθυντές τους, όταν σε ατομικά meetings ρωτήθηκαν για τους λόγους για τους οποίους στήριξαν ή επρόκειτο να στηρίξουν την προκηρυγμένη απεργία. Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα,η CGT εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε τους εργαζόμενους/ες για την υπάρχουσα νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων και την αποδοχή ηχογραφήσεων ως νόμιμων αποδεικτικών μέσων σε πιθανη δίκη.  Σε απάντηση της συγκεκριμένης δήλωσης, η H&M αποφάσισε να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στους εργαζόμενους,  ενώ μέχρι εκείνη την μέρα επιτρεπόταν. Η καταγγελία εναντίον της Η&Μ  έχει πάρει δικάσιμο για τον Οκτώβριο 2024.

Η απεργία προκηρυχθήκε από το συνδικάτο CGT, που έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή των Εργαζομένων, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης στη Βαρκελών. Σε αυτό εξυπηρετείται το ηλεκτρονικό κατάστημα της Η&Μ οκτώ διαφορετικών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Φινλανδία και Νορβηγία). 100 εργαζόμενοι/ες έχουν ενταχθεί στην απεργία και ο μέσος όρος συμμετοχής είναι 40%.

Η H&M δείχνει την κοινωνική της ανευθυνότητα μη ανταποκρινόμενη στα αιτήματα του προσωπικού της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η H&M ανέκτησε τα επίπεδα πωλήσεων του 2020, μειώνοντας το προσωπικό κατά 20.000 θέσεις εργασίας λιγότερο.

Επικοινωνία Tomás + 34 645 101 449

Ειρήνη + 30 6981969558 // cgthm@protonmail.com https://t.ly/BNf_T (videos)

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!