ΜΕΝΟΥ

Ευαισθητοποίηση – Πρόληψη – Εκπαίδευση – Οικογένεια

Εβδομάδα ενημέρωσης για τον ανδρικό καρκίνο από τον ΠΑΣΥΚΑΦ

Η εβδομάδα που διανύουμε από 13-19 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στην υγεία των ανδρών και καθιερώθηκε το 1994, στις ΗΠΑ.  Ο ΠΑΣΥΚΑΦ τιμά τη σημασία της υγείας και της ευεξίας των αγοριών και των ανδρών και με αυτή την ευκαιρία, συνεχίζει την αφύπνιση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ανδρικού καρκίνου, η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία του Covid-19.

Ο Σύνδεσμος είναι στη διάθεση του κοινού για παροχή ενημερωτικού υλικού και οργάνωση διαλέξεων. Η εκστρατεία ( Ανδρικός Καρκίνος – PASYKAF ) πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου του Υπουργείου Υγείας, την υποστήριξη της Κυπριακής Ουρολογικής Εταιρείας και της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου δεν διαγνώστηκαν στην Ευρώπη.  Επιπλέον, 1 στους 5 καρκινοπαθείς δεν υποβλήθηκε έγκαιρα στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.   Εκτιμάται επίσης, ότι οι επισκέψεις ανδρών στον προσωπικό τους γιατρό μειώθηκαν περισσότερο από τις επισκέψεις των γυναικών.

‘Όλα αυτά, μας δίνουν ακόμη περισσότερους λόγους για να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση των ανδρών για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των όρχεων, τον καρκίνο του προστάτη και την πρόληψη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV’ αναφέρει η κυρία Γεωργία Ορφανού, Marketing Director του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε αγόρια και άνδρες συνήθως 15 – 44 ετών.   Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, τo 2019, καταγράφηκαν 40 νέα περιστατικά στην Κύπρο ενώ το 2018 καταγράφηκαν 37 νέα περιστατικά.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώδυνη διόγκωση, δυσφορία ή αίσθημα μουδιάσματος, μικρό ψηλαφητό ογκίδιο μεγέθους κόκκου ρυζιού ή μπιζελιού, ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο, ευαισθησία ή πόνος στους μαστούς.

Για τον καλύτερο έλεγχο των όρχεων, συστήνεται όπως γίνεται αυτοεξέταση στην περιοχή, μία φορά τον μήνα.  Καταλληλότερη ώρα για αυτοεξέταση είναι μετά από ένα ζεστό ντους, όταν το δέρμα του όσχεου είναι πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα.

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την εμφάνιση αυτού του καρκίνου είναι το ιστορικό κρυψορχίας, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων  και το σύνδρομο Klinefelter.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες στην Κύπρο.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, το 2018 καταγράφηκαν 464 περιστατικά σε άνδρες ηλικίας 65 με 74 ετών ενώ το 2019, καταγράφηκαν 513 νέα περιστατικά.  Είναι νόσος που αναπτύσσεται αργά και πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται με αυτό το είδος του καρκίνου ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς αυτός να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή τους.

Η διάγνωση γίνεται με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για μέτρηση της ποσότητας του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου στο αίμα (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Ο έλεγχος συστήνεται από τους ειδικούς όπως ξεκινήσει από την ηλικία των 50 ετών, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (άτομο πρώτου βαθμού με εμπειρία καρκίνου του προστάτη) όπου οι άνδρες θα πρέπει να προβαίνουν σε διαγνωστικές εξετάσεις από την ηλικία των 40 – 45 ετών.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι προβλήματα κατά την ούρηση όπως αργή ή αδύναμη ροή των ούρων, συχνοουρία ή νυκτουρία, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς, στους γοφούς και στο στήθος, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.  Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV

Στους άνδρες, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV, ενοχοποιείται για καρκινογένεση στις περιοχές των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος, του φάρυγγα και λάρυγγα.  Ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τους ιούς HPV στα αγόρια.
Το εμβόλιο για τον HPV παραχωρείται δωρεάν σε κορίτσια που γεννήθηκαν από την 01/01/2004 και έπειτα, και σε αγόρια τα οποία γεννήθηκαν από την 01/01/2008 και έπειτα, μέσω ΓεΣΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ στο www.pasykaf.org.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!