ΜΕΝΟΥ

‘Εντοπίστε τον νωρίς’ Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα από τον ΠΑΣΥΚΑΦ

Ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποιεί σχετική εκστρατεία ενημέρωσης με το μήνυμα ‘Εντοπίστε τον νωρίς’ στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού να επιζητά τον έλεγχο για σκοπούς πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης.  Η εκστρατεία εντάσσεται στο Πρόγραμμα ελέγχου του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα του ΠΑΣΥΚΑΦ και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κυπριακής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και τη στήριξη της  ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του  λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους.  Ο έλεγχος του αυχένα μπορεί να γίνει γρήγορα.  Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ προσκαλεί τα άτομα με εμπειρία καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα που θα ήθελαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, να ενταχθούν στην Ομάδα ατόμων με εμπειρία καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος.    Για εγγραφή και περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ https://pasykaf.org/el-thyroid-cancer/

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι συνήθως θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί νωρίς. Ορισμένοι τύποι και παραλλαγές του είναι ωστόσο επιθετικοί και δύσκολα ιάσιμοι. Άτομα κάθε ηλικίας από παιδιά έως ηλικιωμένοι, μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο με αποτέλεσμα να χρειάζονται δια βίου καθημερινή φαρμακευτική αγωγή και περιοδικές εξετάσεις μετά τη θεραπεία.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, το 2019 σημειώθηκαν 230 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς στις γυναίκες και 78 στους άντρες, φτάνοντας συνολικά τα 308 περιστατικά. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος σε συχνότητα στους άντρες. Επιπρόσθετα, ο καρκίνος αυτός είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου καταδεικνύουν ότι οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών.

Τα συμπτώματα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνουν την παρουσία εξογκώματος ή διογκωμένων αδένων στο λαιμό και πόνο στην περιοχή, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση ή αλλαγή της φωνής. Αυτά είναι σημάδια ενός πιθανού όζου του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, μερικοί όμως από αυτούς είναι καρκίνοι. Στις πλείστες των περιπτώσεων ο καρκίνος αυτός είναι ασυπτωματικός και τα περιστατικά διαγιγνώσκονται τυχαία, ωστόσο είναι σημαντικό τα άτομα που πιθανόν να παρατηρήσουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά να απευθυνθούν άμεσα σε ενδοκρινολόγους για ιατρική αξιολόγηση.

Επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το φύλλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη και η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!

Ακολούθησε μας στο Instagram για να είσαι ΠΑΝΤΑ ενήμερος!