ΚΛΑΔΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ
Η ιδέα για τα εν λόγω σεμινάρια ξεκίνησε στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να μελετήσουν θέματα που προκύπτουν από το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος και να τα παρουσιάσουν κατά ομάδες στην τάξη. Αφού τα παιδιά άρχισαν να διερευνούν τα θέματα που τους ανατέθηκαν, ένιωθαν ότι η εργασία που διεκπεραίωναν θα μπορούσε να κοινοποιηθεί και σε άλλους μαθητές του σχολείου καθώς αφορούσε σε θέματα που άπτονταν κοινωνικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Έτσι, με πρωτοβουλία της κ. Βαλεντίνας Καρασιαλή, τέθηκε η ιδέα ‘σεμιναρίων’ στη Διεύθυνση του σχολείου, η οποία χαιρέτησε την πρωτοβουλία.
Η αρχική ιδέα ήταν να διοργανωθεί μια σειρά από σεμινάρια, στα όποια θα καλούνταν διάφοροι ειδήμονες για να μιλήσουν στους μαθητές του σχολείου μας. Μετά όμως από περαιτέρω σκέψη, θεωρήθηκε πιο σωστό να ακολουθηθεί το παράδειγμα του γνωστού ρητού από τον Benjamin Franklin, «Tell me and I forget, teach me and I might remember, involve me and I learn», οπότε δόθηκε το βήμα και η ώθηση στους μαθητές να ερευνήσουν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν και στο τέλος να πάρουν αυτοί το ρόλο του διδάσκοντα.
Αυτά τα σεμινάρια θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας για την εκπαίδευση των μαθητών γιατί, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα είναι πιεστικό, τους δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουν κοινωνικά θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων τους, επιλέγοντας δηλαδή αυτά που τους κεντρίζουν περισσότερο την προσοχή, με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιήσουν την αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα ωθούνται στα μονοπάτια της έρευνας. Έτσι, με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να συνεργάζονται δουλεύοντας ομαδικά, αλλά, κυρίως, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, μπροστά σε ευρύ μαθητικό κοινό.
Πρώτη σειρά σεμιναρίων:
Η πρώτη σειρά σεμιναρίων ολοκληρώθηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετράμηνου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και αγκαλιάστηκε με πολύ ενθουσιασμό από το μαθητικό κοινό μας. Θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο ενδοσχολικό σεμινάριο ήταν κατά κύριο λόγο για το διαδίκτυο και τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, έγιναν οι εξής παρουσιάσεις:
- Cyberbullying and teens
- Catphishing
- Invasion of privacy
- Photoshop
- Synthetic drugs
- Injectable drugs
- Smokable drugs
Σχέδια για το μέλλον:
Ο κύριος στόχος μας είναι να συνεχιστεί η λειτουργία αυτών των σεμιναρίων σε Biannual βάση, δηλαδή (2) δυο φορές το χρόνο, με τη διαφορά ότι στο ένα εκ των δυο σεμιναρίων θα ανοίγουμε τις πόρτες του σχολείου μας και θα καλούμε όλα τα Λύκεια της επαρχίας Λευκωσίας για να λάβουν και τα ίδια μέρος μέσω παρουσιάσεων και ανοικτής συζήτησης. Ελπίδα μας είναι, ότι σιγά σιγά αυτά τα σεμινάρια θα γίνουν θεσμός και ίσως μετατραπούν σε ημερίδα, όπου θα μπορούν να παρευρεθούν εκπρόσωποι από όλα τα Λύκεια Παγκύπρια.
Σε πρώτη φάση έχουμε καλέσει κάποια σχολεία να παρακολουθήσουν πιλοτικά το 2o μας σεμινάριο που θα διεξαχθεί στις 15 Απρίλιου 2022.
Στο εν λόγω σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν οι πιο κάτω παρουσιάσεις:
- Domestic Violence
- Women’s Rights
- Self-Image
- Homophobia and Sexual Preferences
- Bullying
- Patriarchy in today’s society
- Double Standards
- Mental Illnesses
- Obsessions
- Teens and Child Pornography-Revenge Porn
Σε αυτό το σεμινάριο θα παραστεί Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία προσφέρεται εθελοντικά για την επίλυση οποιοδήποτε αποριών ή/και ερωτήσεων που ενδέχεται να προκύψουν από το μαθητικό κοινό.
Τέλος, είναι άξιο αναφοράς ότι η όλη προσπάθεια πραγματοποιείται με την πλήρη στήριξη και συνεργασία των συναδέλφων του κλάδου κ. Βαλεντίνας Καρασιαλή, που έχει αναλάβει και τον συντονισμό των σεμιναρίων, καθώς και των κ. Μαρίας Θεμιστοκλέους, κ. Άντρης Κοντοζή, κ. Κώστα Κωνσταντίνου και κ. Ιωσηφίνας Σάββα. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος της συντονίστριας του κλάδου κ. Νίκης Χριστοδουλίδου ΒΔ, και φυσικά η αμέριστη στήριξη και υποστήριξη της υπόλοιπης διευθυντικής ομάδας.